Banner

 
 

Tendinitis - senebetændelse

Symptomer:
sædvanligvis i den overfladeiske bøjesne på bagsiden af piben. senen er hævet og seneskeden rundt om den vil føles varm og svampet. Hesten kan have store smerter og være meget uvillig til at støtte på benet. Hvis en hest har voldsom tendinitis, siger man, at den er brugt eller brækket ned.

Årsag:
Hurtigt arbejde, men kan undertiden også opstå på grund af en bandage, der er blevet strammet for meget rundt om senen.


Behandling:
Koldt vand eller isposer op så hurtigt som muligt. Arranger transport af hesten vil den står væk fra stalden. Læg støttebandage på både det dårlige og det raske ben og lad hesten få bokshvile i begyndelsen. Når hævelsen har fortaget sig(det kan tage 10-14 dage), kan hesten skridtes to gange om dagen i 10-15 minutter. Efter en alvorlig betændelse, kan det vare 6-12 måneder, før hesten igen kan blive redet. Laserbehandling eller ultralyd kan hjælpe med til at fjerne væskeansamling, og der bør gives antibiotika.


Forebyggelse:
Lad aldrig hesten løbe stærkt, hvis den ikke er i form eller er blevet træt. Læg mærke til advarsler i form af et lille høvet eller ømt sted på senerne. Hvis hovene er lange i tådelen i forhold til dragten, vil der være en ekstra stor belastning af senerne.


Se mere på http://netdyredoktor.dk/hest/sygdomsleksikon

tilbage forside